Wereldeconomie staat voor het slechtste jaar sinds ’09 als Virus hoopt te vervagen

ziek persoon

De wereldeconomie is misschien meer dan tien jaar geleden op weg naar de slechtste prestaties sinds de financiële crisis, omdat de verspreiding van het coronavirus de hoop op een snelle opleving steeds sneller doet verdwijnen.

Slechts enkele weken geleden, omdat de meeste economen wedden dat de door China geleide malaise snel zou omkeren zodra het virus was ingesloten, herdenken velen dat optimisme, omdat delen van Chinese fabrieken gesloten blijven en werknemers stilstaan. Nu de toeleveringsketens al zijn doorgesneden en het toerisme en de handel zijn ondermijnd, bedreigen uitbraken van Europa naar Amerika ook elders de activiteit.

Bank of America Corp. economen waarschuwden klanten donderdag dat ze nu 2,8% wereldwijde groei verwachten, de zwakste sinds 2009. Ze waren al bezig met de zachtste groei in China sinds 1990, maar zeggen nu dat de VS de minste in vier zal uitbreiden jaar.

“De risico’s zijn nog steeds schuin naar beneden”, aldus BofA-economen onder leiding van Ethan Harris in een rapport. “Onze voorspellingen bevatten geen wereldwijde pandemie die in feite de economische activiteit in veel grote steden zou stoppen.”
Laagste sinds de financiële crisis

De vooruitzichten staan ​​in contrast met die van het Internationaal Monetair Fonds, afgelopen zaterdag, toen het zei dat het waarschijnlijk slechts 0,1 procentpunt zou kloppen van zijn wereldwijde groeiraming van 3,3% voor dit jaar, hoewel het meer “nare” scenario’s bestudeerde. Nu heroverweegt het in Washington gevestigde fonds de omvang en reikwijdte van beleidsvergaderingen die gepland waren om half april te organiseren.

Naarmate de voorraden dalen, slaan bedrijven ook alert. Standard Chartered Plc is donderdag lid geworden van HSBC Holdings Plc en zei dat het vanwege het virus winstdoelen zou missen.

“We blijven over het algemeen gevoelig voor externe omstandigheden en erkennen dat deze net zo gemakkelijk kunnen herstellen als verergeren,” zei Chief Executive Officer Bill Winters.

Belust op inzicht in de Chinese economie, anticiperen investeerders vol verwachting op de zaterdag release van een belangrijke productiemaatstaf.

De consensus in het onderzoek van Bloomberg is dat de officiële inkoopmanagersindex vanaf de 50 januari vanaf januari 50 naar 45 zal dalen, de laagste sinds 2008, met voorspellingen variërend van 50,1 tot 33. Dat onderstreept de verwarring rond het virus en hoe de lezing de markten kon doen schommelen.

China heeft nog een lang herstel voor de boeg. Bloomberg Economics berekent dat de economie deze week op 60% -70% van normaal liep, zij het van 50% -60% een week geleden. Voorlopig houden belangrijke centrale banken de rentetarieven af ​​terwijl ze wachten om het volledige economische effect van het virus te zien met tarieven die al op of nabij een dieptepunt liggen.
Lees verder:

Traders waarschuwen centrale banken dat viruspijn geen blip is
Uit de gegevens blijkt dat China nog steeds moeite heeft om weer aan het werk te gaan
Economen War-Game Pandemische bedreiging voor wereldwijde groei
CHINA INZICHT: Terug aan het werk, op 60-70% van de normale niveaus
WERELDWIJD INZICHT: Epidemieën, economen en de Clarity Mirage

Er is ook een debat over wat verdere versoepeling zou bereiken. Als supply chains worden verbroken, zullen lagere tarieven waarschijnlijk weinig aansporen tot activiteit.

Europese president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, vertelde donderdag aan de Financial Times dat het te vroeg is om te reageren, in navolging van opmerkingen van Richard Clarida, vice-voorzitter van de Federal Reserve.

In een potentieel model voor anderen verzette de Bank van Korea zich tegen de eisen om de tarieven te verlagen, in plaats daarvan richtte zij zich liever op steun voor bedrijven door goedkope leningen gemakkelijker te verkrijgen te maken.

Maar economen beginnen zich bij investeerders aan te sluiten bij het voorspellen dat de grote centrale banken uiteindelijk hun beleid zullen losmaken. Degenen bij Standard Chartered vertelden klanten woensdag dat ze nu verwachten dat de Fed haar referentierente in april en juni verlaagt, terwijl ze dit jaar eerder geen verandering hadden aangenomen.

Geldmarkten zien dit jaar al drie Fed-verminderingen – beginnend in april – en één door de ECB tegen oktober. In een opiniestuk in de Wall Street Journal op donderdag ging voormalig Fed-gouverneur Kevin Warsh zover dat hij suggereerde dat de Fed de renteverlagingen zou coördineren met zijn tegenhangers in China, Europa en Japan.

Druk opbouwen

“Omdat het wereldwijde virus en de daarmee verband houdende economische ontwikkelingen de basislijn blijven verschuiven van een V-vormige naar een U-vormige impact op de activiteit met aanhoudende effecten op zowel toeleveringsketens als de wereldwijde consumentenvraag, werken we nu ons basisscenario bij naar een geval waarin de Fed gemaksbeleid in reactie op de virusschok, en waarschijnlijk eerder in plaats van later, ”schreef Krishna Guha, vice-voorzitter bij Evercore ISI in Washington, in een notitie.

Regeringen kunnen ook helpen. Economen van JPMorgan Chase & Co. voorspellen dat China, Zuid-Korea en Hong Kong allemaal fiscaal beleid zullen versoepelen.

Sommige economen sluiten een rebound op korte termijn niet uit. Degenen in Morgan Stanley zeiden in een rapport op vrijdag dat hoewel de fall-out nu het tweede kwartaal kan tegenkomen, ze nog steeds voorspellen dat “het herstel wordt vertraagd, maar niet ontspoord.”

Veel hangt uiteindelijk af van de manier waarop het virus zich verspreidt en welke economische pijn het veroorzaakt, waar omkeerbare economen op hadden gehoopt na de tussentijdse handelsovereenkomst tussen de VS en China. De economieën van Japan, Italië en Frankrijk zijn al in het vierde kwartaal gekrompen, terwijl gegevens van de Amerikaanse overheid op donderdag aantoonden dat de onderliggende vraag in de economie langzamer was dan aanvankelijk in die periode werd gemeld.

Een onderzoek van de Wereldbank uit 2007 schatte de kosten van een milde grieppandemie op 0,7% van het wereldwijde bruto binnenlands product en 4,8% voor een ernstige uitbraak.

“In 2020 is dat tussen de $ 630 miljard en $ 4,3 biljoen – of, anders gezegd – tussen pijnlijke maar beheersbare en wereldwijde recessie,” schreef Tom Orlik, chief economist bij Bloomberg Economics, in een notitie

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *