Singapore zal waarschijnlijk veel geld uitgeven om de economische klap van de uitbraak van het coronavirus te verzachten

Singapore

Hoofdpunten

Singapore heeft een van de hoogste aantallen bevestigde gevallen van coronavirus buiten China gemeld.
De extra uitdaging die het virus met zich meebrengt volgde op een economisch moeilijk jaar voor de eilandstaat, die te kampen had met de handelsoorlog tussen de VS en China en een inzinking van de wereldwijde vraag naar halfgeleiders.
Om economische klappen van de virusuitbraak op te vangen, zeiden economen dat de regering van Singapore dit jaar waarschijnlijk een van de grootste begrotingstekorten zal registreren.
Een pakket maatregelen om bedrijven en werknemers te helpen bij het bestrijden van de virusuitbraak kan minstens 700 miljoen Singaporese dollar ($ 503,78 miljoen) kosten, zei Chua Hak Bin, senior econoom bij Maybank Kim Eng.

Met de aanhoudende uitbraak van coronavirus die de economische groei dreigt te blokkeren, zou de regering van Singapore een van de grootste budgetten kunnen uitrollen om de klap voor de economie te verzachten.

De minister van Financiën van het land, Heng Swee Keat, zal zijn jaarlijkse begrotingstoespraak op dinsdag houden. Dat komt eraan terwijl het land worstelt met een van de hoogste aantallen bevestigde coronavirusgevallen buiten China.

De extra uitdaging die het virus met zich meebrengt, volgde een economisch moeilijk jaar voor Singapore. De handelsafhankelijke economie had het afgelopen jaar te kampen met de handelsoorlog tussen de VS en China en een inzinking van de wereldwijde vraag naar halfgeleiders – een van de belangrijkste exportproducten.

“De recente virusuitbraak heeft zout aan de wond toegevoegd”, zegt Irvin Seah, senior econoom bij de bank DBS in Singapore.

Hij verklaarde eerder deze maand in een notitie dat de huidige uitbraak een “diepere” impact op Singapore zou kunnen hebben in vergelijking met de SARS-epidemie in 2003. Dat komt omdat het land sindsdien zijn economische banden met China heeft uitgebreid, dat nu de grootste exportmarkt van Singapore is en grootste bron van internationale toeristen.

Een verwachte vertraging van de Chinese vraag en de binnenlandse consumptie in Singapore vanwege de verspreiding van het virus is een van de redenen waarom Seah zijn voorspelling voor de jaarlijkse groei van Singapore dit jaar verlaagde tot 0,9% van 1,4% eerder.

In 2019 groeide de Zuidoost-Aziatische economie met 0,7% – het langzaamste jaarlijkse tempo sinds 2009, volgens officiële gegevens.
Wat komt er in de begroting

Om de economische klappen van de virusuitbraak op te vangen, zeiden Seah en andere economen dat de overheid van Singapore dit jaar waarschijnlijk een van de grootste fiscale tekorten zal registreren – met schattingen variërend van 7 miljard Singaporese dollar ($ 5,04 miljard) tot 8 miljard Singaporese dollar.

In theorie kan de rijke natiestaat een veel groter tekort financieren dan dat omdat het grote overschotten heeft opgebouwd uit de begrotingen van de afgelopen jaren. Volgens de grondwet van Singapore moeten de inkomsten en uitgaven van de overheid worden verdeeld over een typische periode van vijf jaar.

Begroting 2020 is de vijfde – en waarschijnlijk de laatste – vóór een nieuwe verkiezingscyclus. De volgende verkiezingen in Singapore zijn gepland voor april 2021.

Economen schatten dat de overheid in de huidige termijn een begrotingsoverschot van meer dan 17 miljard Singaporese dollars heeft opgebouwd. Maar dat betekent niet dat het alles zal uitgeven, zeiden ze.

“Hoewel er voldoende fiscale ruimte is, is het ook gebruikelijk dat de overheid een deel van het opgebouwde overschot overboekt naar reserves”, zegt Chua Hak Bin, senior econoom bij makelaardij Maybank Kim Eng.

De focus van de begroting van dit jaar zal een pakket maatregelen zijn om bedrijven en werknemers te helpen bij het doorbreken van de virusuitbraak, die minstens 700 miljoen Singaporese dollars zou kunnen kosten, zei Chua.

Er kunnen ook ‘verkiezingsvriendelijke’ items in de begroting staan, zoals kortingen op inkomstenbelasting en geldoverdrachten om de stijgende kosten van levensonderhoud te helpen verminderen, schreven Citi-economen in een notitie.

Hier is een lijst van wat economen zoeken in budget 2020:

Gerichte hulp voor de toeristische en transportsector - de belangrijkste slachtoffers van de uitbraak. Dat kan kortingen op onroerendgoedbelasting omvatten voor commercieel onroerend goed en hotels, en verlichting voor landingsrechten voor vliegtuigen.
Tijdelijke verlaging van de buitenlandse werkgelegenheidsquota om de dienstensector te helpen.
Meer informatie over de geplande verhoging van de belasting op goederen en diensten van 7% tot 9%, waarvan Heng Minister van Financiën eerder zei dat het zou plaatsvinden tussen 2021 en 2025.
Maatregelen, zoals hand-outs of belastingkortingen, om consumenten te helpen de dreigende toename van de GST te beheren.
Aanhoudende ondersteuning voor bedrijven om de productiviteit te verbeteren, naar het buitenland uit te breiden en hun werknemers om te scholen.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *