Ondanks marktspoeling is het onwaarschijnlijk dat de Fed de tarieven snel zal verlagen als reactie op het coronavirus

Hoofdpunten

De markt verwacht dat de Federal Reserve dit jaar ten minste tweemaal en mogelijk driemaal de tarieven verlaagt.
Fed-functionarissen hebben echter gezegd dat ze denken dat de tarieven op de juiste plaats zijn gelet op de huidige economische omstandigheden.
Renteverlagingen zijn ontworpen om vraagproblemen te beïnvloeden, maar het coronavirus vertoont een aanbodschok, wat monetair beleid weinig helpt.
Beleidsmakers hebben gezegd dat ze het coronavirus als een bedreiging herkennen en monitoren.

De Federal Reserve en de markten liggen mijlenver uit elkaar als het gaat om verwachtingen voor rentetarieven, en dat is onwaarschijnlijk dat dit binnenkort zal veranderen.

Handelaren, zoals aangegeven via futures-markten, verwachten van de centrale bank dat ze de kortetermijnrente dit jaar ten minste eenmaal en mogelijk wel drie keer verlagen. Fed-functionarissen daarentegen zijn unaniem en standvastig door te zeggen dat ze vertrouwd zijn met beleid waar het nu is en geen beweging zien zonder een belangrijke verandering in de omstandigheden.

Angst voor de markt heeft zich manifesteerd in een uitverkoop van de aandelenmarkt die op maandag 1000 punten van het industriële gemiddelde van Dow Jones haalde en dinsdagmiddag bijna 3%.

Hoewel de Fed eerder naar de markt leek te capituleren, is er een dringende reden waarom dit keer niet zou kunnen gebeuren: er zijn weinig bewijzen dat renteverlagingen veel goed zouden doen.

“De markt houdt van een goede renteverlaging”, zegt Kathy Jones, chief fixed income strateeg bij Charles Schwab. “Wat ik krijg van Fed-functionarissen is een soort van:” OK iedereen, rustig aan, we zijn er nog niet. “Het is duidelijk dat ze de deur open laten. Maar het probleem is dat het monetaire beleid niet echt goed werkt in dit soort situaties. “
Vraag versus aanbod

Het huidige marktaandeel wordt grotendeels gedreven door angst voor de verspreiding van het coronavirus.

In economen is dat een aanbodschok, waarbij de zorg is dat de besmetting in China, ‘s werelds grootste exporteur, de levering van goederen wereldwijd en trage handel zal vertragen.

Het beleid van de Fed is echter gericht op de vraag. Dat wil zeggen, wanneer consumenten terughoudend zijn om te besteden of te investeren, kan het verlagen van de kapitaalkosten de vraag naar gans doen en dingen weer in beweging brengen. Een voorbeeld zijn de acties van de Fed na de financiële crisis om de langetermijnrente te verlagen, zodat hypotheken minder duur waren en woningen betaalbaarder werden.

In het huidige scenario is er geen beweging van het monetaire beleid die een ziekte kan vertragen of wereldwijde aanvoerroutes kan openen.

“Geen enkele renteverlaging zal dat kunnen doen,” zei Michael Reynolds, functionaris voor beleggingsstrategie bij Glenmede Trust. “Wat ze kunnen doen, is het herstel bespoedigen nadat dit alles is weggeblazen met renteverlagingen. Dat is zeker een optie. Maar het idee dat ze aanstoot geven aan renteverlagingen om de klap op het coronavirus te verzachten, kan een beetje voorbarig zijn. “

De Fed verlaagde zijn benchmark kortetermijnrente in 2019 drie keer als onderdeel van wat voorzitter Jerome Powell omschreef als een “midcycle aanpassing” om verzekering te bieden tegen op korte termijn neergang.

Sindsdien hebben hij en zijn cohorten echter gezegd dat ze denken dat de Amerikaanse economie en het monetaire beleid zich in een goede positie bevinden, hoewel ze het coronavirus blijven volgen op de gevolgen voor de binnenlandse groei. Als beleidsmakers het moeilijk vinden om personeel aan te nemen, te verhandelen of te produceren, kan dit ertoe leiden dat ze van positie veranderen.

Maar tot nu toe zijn de economische gegevens over de hele linie goed geweest – zelfs in de productie, die een groot deel van de achterste helft van 2019 in krimp doorbracht.
‘Wat is het punt?’

“De Fed is er nog niet,” zei Rick Rieder, chief investment officer van global fixed income bij asset management gigant BlackRock. “De markt zal de Fed er niet toe dwingen. Het zou enige tastbare invloed hebben op de Amerikaanse economie en op de inflatieverwachtingen. “

Hoewel de stemming grotendeels unaniem is geweest in recente beslissingen van de Fed, zijn er in wezen twee kampen in haar Federal Federal Market Committee als het gaat om de langetermijnvisie op tarieven.

Sommigen denken dat snel achteruitgaan bij een vertraging de meest voorzichtige en impactvolle koers is. Anderen maken zich echter zorgen dat de toch al lage rentetarieven financiële onevenwichtigheden veroorzaken en dat de Fed extra voorzichtig moet zijn wanneer deze zo dicht bij nul is als tijdens het tijdperk na de crisis.

Voor nu waren hun publieke opmerkingen allemaal in de richting van het handhaven van de lijn.

“Wat voor nut heeft een renteverlaging toch?” zei Peter Boockvar, chief investment officer bij Bleakley Advisory Group. “Gaat het gewoon de activaprijzen verder gans? Misschien, maar het zal zeker niet veel invloed hebben op de groei. “

Boockvar zei trouwens dat de markt het grootste deel van het zware werk al heeft gedaan.

Zowel de benchmark 10-jaars schatkistnota als de 30-jaars obligatierendementen staan op een dieptepunt, evenals gemeentelijke obligaties met dezelfde looptijden en hypotheektarieven op een dieptepunt van vier jaar. Dus een Fed-beweging op de overnight-fondsenrente, die is gericht op een bereik van 1,5% -1,75%, lijkt op dit moment overbodig.

“Een renteverlaging is geen vaccin,” zei Boockvar. “Het gaat geen van de redenen aanpakken waarom we deze virus-geïnduceerde vertraging zien. Dus wat is het punt? “

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *