Lehman-type moment? Analisten waarschuwen dat markten te zelfgenoegzaam zijn over coronavirusrisico’s

Hoofdpunten

Chinese functionarissen bevestigden dinsdag dat het dodental van het virus, afkomstig uit de stad Wuhan, 106 had bereikt met 4.515 geïnfecteerde mensen.
Perret-Green benadrukte dat het Chinese bbp (bruto binnenlands product) eind 2002 werd geschat op ongeveer $ 1,5 biljoen, 4% van het wereldwijde bbp. Tegen het einde van 2019 was dit $ 14,3 biljoen en meer dan 16% van het wereldwijde bbp.

Markten onderschatten de potentiële gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, wat een “Lehman-type” moment voor de wereldeconomie zou kunnen zijn, aldus economisch onderzoeksbureau AdMacro.

Chinese functionarissen bevestigden dinsdag dat het dodental van het virus, afkomstig uit de stad Wuhan, 106 had bereikt met 4.515 geïnfecteerde mensen.

Wereldwijde aandelenmarkten verkochten maandag sterk, maar begonnen zich op dinsdag te stabiliseren, met aandelen die nog steeds in de buurt van recente recordhoogtes zweefden. Veel marktanalisten hebben op de SARS-uitbraak van 2003 gewezen als een indicatie van het kortetermijnkarakter van mogelijke economische gevolgen.

SARS trof ongeveer 8.000 mensen en resulteerde in bijna 800 dodelijke slachtoffers. Naar schatting had de groei in China in 2003 met 1 procentpunt afgenomen, terwijl de groei in Oost-Azië met 0,5 procentpunt was afgenomen.

AdMacro-onderzoeker Patrick Perret-Green vertelde CNBC dinsdag echter dat de markten “veel te casual” waren gezien de groei van de Chinese economie sinds 2003, samen met de toename van de stedelijke bevolking en de toegankelijkheid van reizen.

Nu 60% van de Chinese bevolking nu in stedelijke gebieden woont, vergeleken met 60% op het platteland in 2003, en het aantal passagiersreizen per vliegtuig steeg van 6 miljoen naar 660 miljoen, suggereerde hij dat de kosten voor het sluiten van grote steden niet correct waren ingeprijsd.

“Provincie Xinjiang, 56 miljoen mensen waar bedrijven nog een week gesloten zijn, Shanghai, 24 miljoen mensen, Hangzhou is nog eens 11 miljoen mensen,” zei Perret-Green.

“Een enorme tranche van de stedelijke bevolking wordt afgesloten, een enorme tranche van het bedrijfsleven, dus veel Chinese bedrijven moeten gewoon overmacht verklaren en bestellingen sluiten.”

In een verklaring die maandag werd gepubliceerd, zei Perret-Green dat de uitbraak van het coronavirus een ‘momentomhalingspunt van het Lehman-type’ was dat ‘de wereldeconomie in een effectieve recessie zou kunnen storten’.
Een nieuw economisch beeld

Een belangrijk verschil tussen 2003 en nu is de omvang en het belang van de Chinese economie in het wereldbeeld.

Perret-Green benadrukte dat het Chinese bbp (bruto binnenlands product) eind 2002 werd geschat op ongeveer $ 1,5 biljoen, 4% van het wereldwijde bbp. Tegen het einde van 2019 was dit $ 14,3 biljoen en meer dan 16% van het wereldwijde bbp. In de nasleep van de SARS-uitbraak kende China nog steeds een snelle groei toen het net lid werd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

“Als de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) correct is en het virus maandenlang wordt beïnvloed, lijkt het niet onredelijk dat het ten minste 1% op de groei van China en 0,5% op de wereldwijde groei kan kloppen,” zei Perret-Green in een notitie vrijdag gepubliceerd.

“Inderdaad, wij geloven dat het veel groter dan dat zou kunnen zijn. Dat is de interconnectiviteit van China met de wereldeconomie. Nu de wereldwijde groei zwak blijft – de Wereldbank voorspelt dit jaar slechts 2,5% – is het niet ondenkbaar dat China de wereldeconomie in een effectieve recessie zou kunnen storten. “

Het ontwikkelingsland van Azië herstelde zich na de zomer van 2003 met een groeitempo van 11% van het BBP, wat aangeeft dat de negatieve effecten enigszins van korte duur waren.
De ‘Everything Bubble’ moet nog barsten

Neil Mackinnon, wereldwijd macro-strateeg bij VTB Capital, benadrukte echter ook dat de aandelenmarkten zich recentelijk hadden hersteld van de dotcom-zeepbel en dat de wereldwijde groei zich na een recessie sterk herstelde, waarbij de groei van het Chinese bbp profiteerde van een investeringsboom.

In een notitie dinsdag zei Mackinnon dat VTB “op hun hoede was voor goed nieuws” en op korte termijn rebounds op de aandelenmarkten.

“Nu zijn aandelenmarkten, vooral in de VS, historisch overgewaardeerd en hebben recordhoogten bereikt. De ‘Everything Bubble’ is nog niet uitgebarsten en de groeicijfers voor de geavanceerde economieën zijn nog steeds relatief zacht, ongeveer tien jaar na de Grote Financiële Crisis, “zei Mackinnon.

“China volgt nu een langzamer groeitraject op middellange termijn, omdat het de overgang maakt naar een consumenten- en dienstengestuurde economie, terwijl het tegelijkertijd probeert zijn hoge schuldquote af te bouwen.”

Mackinnon betoogde dat het vergelijken van sterftecijfers op basis van het feit dat het huidige sterftecijfer relatief klein is op basis van een percentage ‘misleidend’ kan zijn, vooral gezien de blokkering van grote steden door de Chinese autoriteiten.

“Het punt voor beleggers in aandelen is dat de economische en financiële risico’s naar beneden worden gekanteld, hoewel iedereen terecht hoopt dat het coronavirus een kortetermijnevenement blijft dat behandelbaar en beheersbaar is”, concludeerde hij.
Gezondheidsfunctionarissen dringen aan op kalmte

Niet alle analisten zijn echter zo bezorgd. Hartmut Issel, hoofd van Equity and Credit van UBS Global, vertelde dinsdag aan CNBC dat de Zwitserse geldschieter niet verwacht dat de economische terugslag na het eerste kwartaal van 2020 zal aanhouden, ondanks de belemmering voor de productie van de nu verlengde nieuwe maanjaarsvakantie.

“We zien dit soort terugtrekkingen, de dipjes, meer als een kans, vooral in opkomende markten en vooral in Azië ex-Japan,” vertelde hij CNBC’s “Squawk Box Asia”, eraan toevoegend dat de Chinese regering heeft geleerd van soortgelijke gebeurtenissen uit het verleden en is bedrevener geworden in het beheersen van het virus.

Gezondheidsdeskundigen deden dinsdag een beroep op kalmte, terwijl de woordvoerder van de WHO, Christian Lindmeier, CNBC vertelde dat het coronavirus een noodsituatie op het gebied van gezondheid is in China, maar niet wereldwijd, terwijl de internationale regionale SOS-directeur van Noord-Europa zei dat het “zeer goed ingesloten lijkt te zijn.”

Analisten hebben ook een optimistischer kijk op de vooruitzichten voor de wereldwijde markten op dinsdag en vertelden CNBC’s Patti Domm dat de huidige uitverkoop in aandelen 5% tot 10% zou kunnen zijn, maar dat dit waarschijnlijk niet verder zal gaan vanwege de backstop van easy monetair beleid van de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken over de hele wereld.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *