Japanse aandelen dalen meer dan 2% omdat de centrale bank van Zuid-Korea de rente ongewijzigd houdt

Hoofdpunten

 De markten in Azië-Pacific waren gemengd op donderdag omdat de Japanse aandelen tot verliezen leidden - de Nikkei 225 was 2,13% lager gesloten.
 De centrale bank van Zuid-Korea hield haar monetaire beleid in de wacht, hoewel analisten een renteverlaging hadden verwacht.
 Beleggers blijven bezorgd over de economische impact van de nieuwe uitbraak van coronavirus die wereldwijd meer dan 81.000 mensen heeft besmet en tot meer dan 2.700 dodelijke slachtoffers heeft geleid.
 President Donald Trump kondigde aan dat vice-president Mike Pence de leiding zou hebben over de Amerikaanse reactie op het virus.

GP 200227 Japan Stocks Plunge Coronavirus Fears

Grote Aziatische Pacific-markten waren donderdag gemengd, omdat beleggers voorzichtig bleven over het zich snel verspreidende nieuwe coronavirus dat meer dan 81.000 mensen heeft besmet en meer dan 2.700 heeft gedood.

De meeste mensen die tot nu toe door de ziekte zijn besmet en gedood, komen uit China. Het aantal gevallen buiten het land is de laatste weken echter enorm toegenomen, vooral in plaatsen als Zuid-Korea, Italië en Iran. Dat heeft geleid tot wereldwijde uitverkoop, ook in de VS, waar de S&P 500 in slechts twee sessies $ 1,7 biljoen heeft weggevaagd.

Japanse aandelen leidden verliezen op belangrijke markten in de regio, aangezien de Nikkei 225 2,13% daalde tot 21.948,23, terwijl de Topix-index haar handelsdag 2,37% lager eindigde op 1.568,06. De Japanse yen, beschouwd als een veilige haven, verhandelde 110,13 ten opzichte van de dollar en steeg eerder deze week vanaf niveaus boven 111,00.

In Zuid-Korea sloot de Kospi 1,05% lager op 2.054,89 omdat de Bank of Korea haar beleidsrente ongewijzigd hield. De centrale bank verraste de markten door de referentierente op 1,25% te houden toen analisten van Reuters een verlaging verwachtten. Dat was ondanks een recente piek in het aantal besmettingsgevallen in het land – van iets meer dan 31 naar meer dan 1.000 in iets meer dan een week.

Leong Lin Jing van Aberdeen Standard Investments beschreef het rentebesluit van de Bank of Korea als ‘een beetje nieuwsgierig’.

“Bank of Korea heeft de gewoonte een beetje achter te blijven bij de curve … bij het erkennen dat de groei vertraagt,” vertelde Leong, die Aziatische vastrentende vermogensbeheerder bij Aberdeen is, donderdag aan CNBC’s “Straatnaamborden”.

Donderdag bevestigden de Centers for Disease Control and Prevention in Zuid-Korea nog 334 gevallen, waarmee het totaal van het land op 1.595 komt. Zuid-Korea heeft nu het grootste aantal bevestigde gevallen buiten China, waar de uitbraak voor het eerst werd gemeld.

Coronavirus live updates: Zuid-Korea meldt een toename van 334 extra gevallen, wat het totaal op 1.595 brengt

De Zuid-Koreaanse won verzwakt ten opzichte van de dollar tot 1.215.27, van niveaus in de buurt van 1.212 vóór de beslissing.

De Hang Seng-index van Hongkong was grotendeels vlak vanaf het laatste handelsuur. In Hong Kong genoteerde aandelen van Standard Chartered sprongen meer dan 1% ondanks de waarschuwing van de geldschieter dat recente tegenwind, zoals de uitbraak van coronavirus, waarschijnlijk zal resulteren in een groei van het inkomen in 2020 onder zijn “middellange termijn 5-7% streefbereik.”

Chinese aandelen op het vasteland, daarentegen, hebben de algehele trend regionaal overtroffen omdat ze op de dag winst zagen. Het Shanghai-composiet steeg met 0,11% tot ongeveer 2.991,33, terwijl de Shenzhen-component met 0,32% steeg tot 11.534,02. Het Shenzhen-composiet verbeterde ook met 0,24% tot ongeveer 1.895,13.

De opwaartse bewegingen op het vasteland kwamen toen de Wereldgezondheidsorganisatie woensdag zei dat het aantal dagelijkse nieuwe coronavirusgevallen buiten China voor het eerst die in het land overtrof.

In Australië sloot de benchmark S & P / ASX 200 0,75% lager af op 6.657,90 doordat aandelen van grote banken in het land uitverkocht waren.

Over het algemeen was de MSCI Asia ex-Japan-index 0,3% lager.

Een belegger vertelde donderdag aan CNBC dat de markten al “op zoek waren naar een excuus” om te verkopen.

“Iedereen is er gewoon klaar voor, iedereen zei dat we … kunnen terugvallen,” vertelde Simon Fentham-Fletcher, chief investment officer bij Freedom Asset Management, donderdag aan CNBC’s “Capital Connection”.

“COVID-19 ziet eruit als een excuus,” zei Fentham-Fletcher, verwijzend naar de officiële naam van het coronavirus dat onder de aandacht is gekomen. “De beren hangen al een tijdje rond.”

“Dit is een perfect, perfect excuus,” zei Fentham-Fletcher, eraan toevoegend dat hij dacht dat de reactie “enigszins overdreven” was

Trump zegt virusrisico voor VS ‘erg laag’

Eind woensdag Amerikaanse tijd kondigde president Donald Trump aan dat vice-president Mike Pence verantwoordelijk zal zijn voor de reactie van de VS op de dodelijke uitbraak. Trump zei ook dat het risico op de ziekte voor het land “zeer laag” bleef.

In tegenstelling tot de opmerkingen van Trump waarschuwde de Australische premier Scott Morrison dat de wereld “binnenkort een pandemische fase van het coronavirus ingaat”, aldus een rapport van Reuters op donderdag.

Ondertussen hebben de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention op woensdag de eerste potentiële ‘community spread’ van de coronavirus stateide bevestigd.

Futures in de VS wezen op dalingen van siginficant tijdens de donderdag open op Wall Street: Dow futures daalden 272 punten en duidden op een verlies van 293,59 punten bij de open donderdag. S&P 500 futures en Nasdaq futures wezen ook op dalingen voor de twee indices op de open op donderdag.

Overnacht op Wall Street verlengde de Dow Jones Industrial Average zijn scherpe wekelijkse daling omdat hij 123,77 punten lager sloot op 26.957,59. De S&P 500 daalde met 0,4% tot 3.116.39 terwijl de Nasdaq Composite slechts 0.2% steeg naar 8.980.77. De verliezen van woensdag brachten de puntenverliezen van de Dow op meer dan 2.000.

De bewegingen op Wall Street kwamen toen de obligatierendementen daalden nadat Bloomberg News een ambtenaar van de Food and Drug Administration aanhaalde die zei dat het coronavirus op de vooravond van een pandemie stond. Het benchmarkrendement op 10 jaar van de benchmark was het laatst op 1,3071%.

De Amerikaanse dollar-index, die de greenback volgt ten opzichte van een mandje van zijn collega’s, werd verhandeld op 98.908, na een eerdere high van 99.051 te hebben gezien. De Australische dollar veranderde van hand op $ 0,6555 na gisteren te zijn gedaald van niveaus rond $ 0,66.

De olieprijzen daalden in de middag van de Aziatische handelsuren, met de internationale benchmark Brent ruwe futures met 1,07% tot $ 52,86 per vat. De Amerikaanse ruwe futures daalden ook met 1,13% tot $ 48,18 per vat.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *