ISM-productie-index daalt tot 51,2 in juli; bouwuitgaven daalden in juni met 1,3%

Hoofdpunten

 De Amerikaanse productiesector groeide in juli, maar het groeitempo vertraagde tot het zwakste in bijna drie jaar als gevolg van een brede daling van de activiteiten van de maand ervoor, zo bleek uit een industrierapport dat donderdag werd gepubliceerd.
 Het Institute for Supply Management (ISM) zei dat zijn index van nationale fabrieksactiviteit daalde naar 51,2, de laagste waarde sinds augustus 2016.
 De Amerikaanse bouwuitgaven daalden het meest in zeven maanden in juni, omdat investeringen in particuliere bouwprojecten daalden naar een dieptepunt van meer dan 1,5 jaar.

De Amerikaanse productieactiviteit vertraagde tot een dieptepunt van drie jaar in juli en een aantal nieuwe orders van fabrieken herstelde zich enigszins, omdat de negatieve effecten van een bittere handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China bleven hangen.

Andere gegevens op donderdag toonden aan dat het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering aanvraagde vorige week steeg, terwijl de bouwuitgaven in juni daalden omdat de investeringen in particuliere bouwprojecten naar het laagste niveau in 1-1 / 2 jaar zakten.

De vertraging van de fabrieksactiviteit en de daarmee gepaard gaande zwakke bedrijfsinvesteringen hebben de aandacht getrokken van ambtenaren van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank heeft woensdag voor het eerst sinds 2008 de rentetarieven verlaagd om zich te verzekeren tegen neerwaartse risico’s voor de economie door handelsspanningen en vertragende mondiale groei.

Fed-voorzitter Jerome Powell vertelde verslaggevers tijdens een persconferentie dat de preventieve versoepeling van het monetaire beleid “niet het begin was van een lange reeks renteverlagingen.” Powell merkte ook op dat “het investerings- en productiegedeelte van de economie min of meer niet groeit, het groeit niet veel.”

“We hopen dat te helpen met deze renteverlaging”, zei hij.

Het Institute for Supply Management (ISM) zei dat zijn index van nationale fabrieksactiviteiten vorige maand daalde naar 51,2, de laagste waarde sinds augustus 2016, van 51,7 in juni. Het was de vierde opeenvolgende maandelijkse daling van de index.

Een waarde boven de 50 duidt op uitbreiding in de verwerkende sector, die goed is voor ongeveer 12 procent van de Amerikaanse economie. Economen ondervraagd door Reuters hadden voorspeld dat de ISM-index in juni zou stijgen naar 52,0.

De ISM zei dat terwijl bedrijven minder bezorgdheid uitten over de handelsturbulentie tussen de VS en China, “handel een belangrijk probleem blijft.”

Het handelsgevecht van Washington met Beijing heeft het zakelijke sentiment geschaad. Dat weegt samen met verstoringen in toeleveringsketens als gevolg van importtarieven op de productie.

Productie wordt ook getroffen door een overhang van de inventaris, waardoor bedrijven minder bestellingen bij fabrikanten plaatsen. Een vermindering van de productie van het MAX 737-vliegtuig van Boeing, dat in maart na twee dodelijke vliegtuigongelukken in vijf maanden aan de grond werd gezet, is ook een rem op de activiteit.

De nieuwe ordersmaat van de ISM-enquête keerde terug naar een waarde van 50,8 vorige maand van 50,0 in juni. Een graad van fabrieksarbeid daalde van 51,5 in juni naar 51,7.

De dollar stabiliseerde tegen een mandje van valuta terwijl beleggers de koersbeslissing van woensdag en de opmerkingen van Powell bleven verwerken. Amerikaanse Treasury-prijzen stegen. Aandelen op Wall Street werden hoger verhandeld.
Arbeidsmarkt veerkrachtig

In een afzonderlijk rapport op donderdag zei het arbeidsdepartement dat de aanvankelijke aanspraken op uitkeringen voor werkloosheidsuitkering 8.000 stegen tot een seizoengecorrigeerde 215.000 voor de week die eindigde op 27 juli.

De arbeidsmarkt is veerkrachtig gebleven, zelfs nu de economie naar een lagere versnelling is overgeschakeld, vooral omdat de stimulans van het belastingverlagingspakket van $ 1,5 biljoen vorig jaar vervaagt. De gezondheid van de arbeidsmarkt, die tot nu toe niet lijkt te zijn beïnvloed door de handelsstrijd tussen de VS en China, kan helpen bepalen of de Federal Reserve dit jaar de rente opnieuw zal verlagen.

Het voortschrijdend gemiddelde van vier weken van initiële claims, beschouwd als een betere maatstaf voor de arbeidsmarkttendensen omdat het de volatiliteit van week tot week wegneemt, daalde vorige week 1.750 tot 211.500.

De claimgegevens hebben geen invloed op het werkgelegenheidsrapport van juli, dat naar verwachting op vrijdag wordt vrijgegeven. Volgens een Reuters-enquête onder economen is de loonmarge voor niet-agrarische bedrijven in juli waarschijnlijk met 164.000 banen gestegen na een stijging van 224.000 in juni.

De banenwinst bedroeg gemiddeld 172.000 per maand in de eerste helft van dit jaar, onder het maandelijkse gemiddelde van 223.000 in 2018, voornamelijk vanwege een tekort aan gekwalificeerde werknemers.

Het groeitempo van banen blijft echter boven de ongeveer 100.000 per maand die nodig is om de groei van de beroepsbevolking bij te houden. Het werkloosheidspercentage zal naar verwachting in juli stabiel zijn gebleven op 3,7%.

“De trend in banengroei is waarschijnlijk enigszins vertraagd”, zegt Daniel Silver, een econoom bij JPMorgan in New York. “Maar de claimgegevens geven aan dat een verzachting op de arbeidsmarkt waarschijnlijk bescheiden zal zijn en niet wijst op een substantiële terugschakeling van de activiteit.”

In een derde rapport op donderdag zei het ministerie van Handel dat de bouwuitgaven in juni met 1,3% zijn gedaald, de grootste daling in zeven maanden, na een daling van 0,5% in mei.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *