In Libanon is de standaardwaarde ‘vrijwel zeker’ na forse kredietverlagingen

Kredietverlagingen

Hoofdpunten

IMF-functionarissen zijn ingeschakeld om te helpen bij het vinden van een oplossing voor het beheer van de overweldigende schuldenlast van Libanon te midden van de ergste financiële crisis sinds de Libanese burgeroorlog van 1975-90.
Libanon werd in het weekend getroffen door een dubbele downgrade door twee van 's werelds grootste ratingbureaus, waardoor zijn soevereine kredietwaardigheid verder naar junkgebied werd gesleept.
De lire, officieel gekoppeld aan de dollar, is 40% gekelderd op de zwarte markt omdat lokale banken rantsoen dollars nodig hebben voor de invoer van voedsel, medicijnen en andere essentiële goederen.

Beleggers die Libanese obligaties houden, verwachten het ergste, aangezien jaren van financieel wanbeheer het land wellicht voor het eerst in zijn geschiedenis in gebreke laat.

Ambtenaren van het Internationaal Monetair Fonds zijn ingeschakeld om te helpen een oplossing te vinden om de overweldigende schuld van Libanon te beheren – ongeveer 160% van het BBP, de hoogste ratio ter wereld – te midden van de ergste financiële crisis sinds de wrede burgeroorlog van 1975 in het Middellandse-Zeegebied en de maanden van populaire protesten.

Libanon werd in het weekend getroffen door een dubbele downgrade door twee van ‘s werelds grootste ratingbureaus, waardoor zijn soevereine kredietwaardigheid verder naar junkgebied werd gesleept. Moody’s en S&P Global Ratings hebben Libanon’s langetermijnrating in vreemde valuta verlaagd naar respectievelijk Ca en CC – beide zijn tien niveaus onder investment grade. Het land scoort nu lager dan Argentinië en de Democratische Republiek Congo.

“Als gevolg van ernstige fiscale, externe en politieke druk zijn wij van mening dat een verontruste uitwisseling of eenzijdige wanbetaling van de commerciële schulden van Libanon op dit moment vrijwel zeker is,” zei een analistenrapport van S&P Global vorige week. Het rapport volgde Nabih Berri, de parlementsvoorzitter van Libanon, die vorige week zei dat een schuldherstructurering het “beste resultaat” zou zijn.

Aangezien de deadline dreigt voor de $ 1,2 miljard euro-obligatie van Libanon, die op 9 maart vervalt, is de koers van de obligatie van 90 cent in de dollar begin februari naar een recordlaag van 53 cent vorige week geklommen, met een rendement op die eurobonds van meer dan 1.000%. De lire, officieel gekoppeld aan de dollar, is 40% gekelderd op de zwarte markt omdat lokale banken rantsoen dollars nodig hebben voor de invoer van voedsel, medicijnen en andere essentiële goederen.

“Ze zullen moeten herstructureren; het is onvermijdelijk, “vertelde Mohamad Faour, een Libanese financiële onderzoeker aan het University College Dublin, aan CNBC. “Op dit moment branden ze door reserves om schulden af ​​te lossen en dat is een klassiek teken van dreigend verzuim. De vraag gaat meer over het ‘wanneer’ in plaats van het ‘als’. “
Hoe is Libanon hier gekomen?

“Je zit midden in een bankencrisis, een valutacrisis, een schuldencrisis, en dat alles heeft geleid tot een economische crisis,” vertelde Nafez Zouk, een Libanon-expert en strateeg van opkomende markten bij Oxford Economics, telefonisch . “Het is niet elke dag dat een land met al die dingen tegelijk te maken heeft.”

Libanon lijdt al jaren onder lage groei, hoge werkloosheid en ongebreidelde corruptie – het staat 137 van de 180 landen op de Corruption Perception Index van Transparency International 2019.

“Financiële engineering” door de centrale bank is ook de schuld, zeggen veel economen, waarbij dollarstortingen van lokale banken tegen hoge rentetarieven werden gelokt – vaak meer dan 15% – om de overheidsuitgaven te financieren.

Libanon ‘leefde jaren boven zijn middelen’, legde Zouk uit, met dubbele tekorten – zowel in het begrotingssaldo van de overheid als in het saldo op de lopende rekening – iets dat een zekere mate van beleggersvertrouwen vereiste om te ondersteunen. Maar de laatste jaren is dat vertrouwen opgedroogd, evenals de kapitaalinstroom.

“Dus nu zijn we op het punt waar we een dollar-economie hebben en er zijn geen dollars meer in het systeem,” zei Zouk. “Geen dollars meer in het systeem om de schuld terug te betalen, geen dollars meer in het systeem om te importeren, geen dollars meer om de deposito’s van mensen terug te betalen.”

Critici van de centrale bank en haar beleid noemen het een Ponzi-regeling: nieuw geld van de nieuwe inleggers nemen om de oude te blijven afbetalen. “Het is net als de huizenbubbel,” zei Zouk. “Je kunt dit blijven doen zolang de prijzen omhoog blijven, maar zodra deposito’s vertragen of stoppen, zit je in de problemen. En nu zijn we genaaid. “
Een kapitaal ‘wegvagen’ voor lokale banken?

De banken van Libanon hebben ook een verbluffend deel van de blootstelling aan de staatsschuld van het land: ongeveer 70% van de activa van de Libanese banken zijn schuldinstrumenten van de overheid en van de centrale bank. Dit betekent dat “een standaard waarschijnlijk de hoofdstad van de meeste lokale banken tenietdoet,” zei Faour.

Van Libanon’s $ 30 miljard aan internationale obligaties is tweederde in handen van lokale banken en de centrale bank, terwijl ongeveer een derde in handen is van buitenlandse investeerders. Moody’s voorspelde dat een schuldherstructureringsplan voor Libanon waarschijnlijk zal leiden tot afschrijvingen van obligaties ten belope van 35% tot 65% van de nominale waarde.

“Die $ 30 miljard, je moet het terugbetalen. En we zijn op het punt gekomen dat het heel duidelijk wordt dat we dat geld niet kunnen terugbetalen, “zei Zouk.

Westerse en Golf-bondgenoten hebben duidelijk gemaakt dat elke mogelijke hulp aan het land afhankelijk moet zijn van een levensvatbaar en overtuigend hervormingsplan, en tot nu toe zijn ze niet overtuigd.

Sommige economen hebben gepleit voor een onmiddellijke terugbetaling van de euro-obligatie van 9 maart, die zal worden gevolgd door verdere betalingen in euro-obligaties die in april en juni moeten plaatsvinden. Maar Libanon begint zijn reserves te verbranden, wat volgens velen in het land moet worden aangehouden om zijn importbehoeften te financieren in plaats van buitenlandse schuldeisers te betalen.

Aangezien de huidige 30 miljard dollar aan buitenlandse reserves van Lebanon geleidelijk wordt uitgeput – en analisten schatten dat er 1 miljard tot 2 miljard dollar in vreemde valuta het land op maandelijkse basis verlaat – Zouk gelooft dat er nu een zachte standaard moet gebeuren, met een hervormingsplan ondersteund door de IMF, voordat de situatie erger wordt.

“Vanuit een macro-perspectief moet die schuld zo snel mogelijk worden geherstructureerd voordat we echt een mes in onze keel hebben. Voordat het te laat is en er letterlijk geen reserves meer zijn om iets te doen, “voegde hij eraan toe.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *