‘Het is onduidelijk wat het eindspel is’, zegt de voormalige Amerikaanse ambassadeur over de handelsoorlog van Trump met China

US-China

Hoofdpunten

 De VS is een consumenteneconomie met grote koopkracht, en zelfs als deze tarieven een langetermijnbeet uit China zouden nemen, betekent dit niet dat de productie en de productie van goederen naar Amerika zullen terugkeren, zei David Adelman, voormalig Amerikaanse ambassadeur in Singapore.
 De opmerkingen van Adelman kwamen nadat Trump donderdag aankondigde dat de VS met ingang van 1 september 10% tarieven op nog eens $ 300 miljard aan Chinese goederen legt.

De Amerikaanse president Donald Trump is uiterst onvoorspelbaar geweest en het is niet duidelijk wat het eindspel van zijn handelsoorlog met China zal zijn, vertelde een voormalige Amerikaanse ambassadeur vrijdag aan CNBC.

Trump is “op veel manieren onvoorspelbaar geweest, met één uitzondering”, zei David Adelman, voormalig Amerikaanse ambassadeur in Singapore van 2010 tot 2013 tijdens de Obama-regering.

“Hij beschouwt handel, en hij beschouwt zelfs veiligheidsproblemen, als een nul-somspel – als hij een land ziet profiteren of een van de Amerikaanse tegenpartijen profiteert, gaat hij ervan uit dat dit ten koste moet gaan van de Amerikaanse economie.”

“Dus ik denk dat het niet te vergezocht is om de president over de hele wereld te zien kijken en dit zeer botte instrument te gebruiken om zijn zaak te vervolgen,” voegde Adelman toe, die nu partner is bij Reed Smith, een advocatenkantoor.

Zijn opmerkingen kwamen nadat Trump donderdag aankondigde dat de VS 10% -tarieven toepast op nog eens $ 300 miljard aan Chinese goederen, met ingang van 1 september. In mei verhoogden de VS tarieven van 10% naar 25% op $ 200 miljard aan Chinese import.

De tariefaankondiging verraste de markten en stuurde grote indices in de VS en Azië, terwijl Washington en Beijing deze week net de tariefonderhandelingen in Shanghai waren hervat – de eerste persoonlijke handelsbesprekingen sinds een staakt-het-vuren eind juni. Het Witte Huis had na die bijeenkomsten gezegd dat de onderhandelingen “constructief” waren en dat China zijn verbintenis had bevestigd om de aankopen van de Amerikaanse export van landbouwproducten te verhogen.
Markten hebben veel retoriek geabsorbeerd en ondergebracht, maar er is een limiet.
David Adelman
voormalige Amerikaanse ambassadeur

“De Verenigde Staten zijn een consumenteneconomie met grote koopkracht en zelfs als deze tarieven een langetermijnbeet uit China zouden nemen, betekent dit niet dat de productie en de productie van goederen naar de Verenigde Staten zullen terugkeren,” zei Adelman, voorheen directeur van Goldman Sachs in Hong Kong.

“Het is precies het tegenovergestelde. We weten uit de ervaring die we hebben dat wereldwijde toeleveringsketens zullen worden aangepast en dat het Amerikaanse handelstekort wereldwijd hetzelfde zal blijven en waarschijnlijk zal toenemen, “zei hij.

Hij zei: “Het is onduidelijk wat het eindspel is; is het echt om het handelstekort te verminderen of is het om sommige van deze investeringsgerelateerde kwesties te vervolgen. “
Onzekerheid doemt op

Volgens het Witte Huis zullen de handelsbesprekingen begin september doorgaan in Washington.

Zonder duidelijk resultaat van de handelsbesprekingen van deze week met China leek Trump ‘gefrustreerd’, zei Adelman.

“Ik veronderstel dat er nog steeds het potentieel is dat de president de koers zal omdraaien of op de een of andere manier enig licht zal werpen op zijn bedoelingen met betrekking tot deze beloofde tarieven; als hij dat doet, creëert hij gewoon meer onzekerheid, ‘zei hij.

De brede zorg nu is dat het handelsbeleid van Trump tot nu toe “wild onvoorspelbaar” is geweest in de afgelopen twee tot drie jaar, zei hij.

‘President Trump is zich gaan realiseren dat het opleggen van tarieven een van de weinige dingen is die hij zonder hulp van het Congres in Washington kan doen; hij kan het echt ‘s avonds laat met zijn twee duimen doen via Twitter,’ zei Adelman.

“Markten hebben veel retoriek geabsorbeerd en ondergebracht, maar er is een limiet. Terwijl andere delen van de wereldeconomie en de Amerikaanse economie onder druk komen te staan, zal er minder ruimte zijn om een ​​deel van de onzekerheid op te vangen, “zei hij.
Trump tegen Xi

Maar zowel Trump als de Chinese president Xi Jinping bevinden zich in sterke posities die de status-quo ondersteunen, zei hij.

“Tot nu toe is de Amerikaanse economie behoorlijk sterk en openhartig, ik denk dat president Trump graag de Amerikaanse economie zou willen runnen zoals die nu is – als hij zijn zin zou kunnen krijgen, zou hij morgen een verkiezing vragen en de kansen zijn (dat ) als de gevestigde exploitant van een sterke Amerikaanse economie, zou hij worden teruggestuurd voor een tweede termijn, “zei Adelman.

Xi is politiek even sterk, omdat hij in staat is het Chinese volk te verzamelen door een beroep te doen op hun nationalisme of patriottisme, zei de voormalige diplomaat.

Xi zou ‘betogen dat het offer dat hen wordt gevraagd de bredere overwinning waard is door terug te slaan wat hij ongetwijfeld in eigen land zal beschrijven als een breed Amerikaans inperkingsbeleid, een poging van president Trump om China te pesten en China in zijn peil te houden plaats, ‘zei Adelman.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *