Het Amerikaanse handelstekort daalt in 2019 voor het eerst in zes jaar

Us trade

Hoofdpunten

Het handelstekort in de VS daalde voor het eerst in zes jaar in 2019 toen president Donald Trump China hamerde op invoerrechten.
Het Commerce Department zei woensdag dat de kloof tussen wat de Verenigde Staten verkoopt en wat het in het buitenland koopt vorig jaar 1,7% daalde tot $ 616,8 miljard.
Trump heeft voor $ 360 miljard aan Chinese invoer ingevoerd in een strijd om de agressieve drang van Beijing om de Amerikaanse technologische dominantie uit te dagen.

Het handelstekort in de VS daalde voor het eerst in zes jaar in 2019 toen de handelsoorlog van het Witte Huis met China de invoertekening remde, waardoor de economie op een gematigd groeipad bleef ondanks een vertraging van de consumentenbestedingen en zwakke bedrijfsinvesteringen.

Uit het rapport van het Commerce Department op woensdag bleek ook dat de “America First” -agenda van de Trump-administratie de goederenstroom vorig jaar verminderde, waarbij de export voor het eerst sinds 2016 kelderde. President Donald Trump, die zichzelf ‘de tariefman’ noemde heeft toegezegd het tekort te zullen verkleinen door meer oneerlijk verhandelde invoer te sluiten en opnieuw te onderhandelen over vrijhandelsovereenkomsten.

Trump heeft betoogd dat het aanzienlijk verminderen van het handelstekort de jaarlijkse economische groei tot 3% op duurzame basis zou stimuleren. De economie heeft echter dat doel niet gehaald en groeide met 2,3% in 2019, wat de langzaamste in drie jaar was, na een groei van 2,9% in 2018.

Het handelstekort daalde vorig jaar met 1,7% tot $ 616,8 miljard, en daalde voor het eerst sinds 2013. Dat was 2,9% van het bbp, een daling van 3,0% in 2018. De invoer van goederen daalde vorig jaar met 1,7% temidden van steile dalingen van industriële materialen en voorraden, consumentengoederen en andere goederen. De daling van de uitvoer met 1,3% werd veroorzaakt door een daling van de transporten van kapitaalgoederen, industriële benodigdheden en materialen, evenals andere goederen.

Op het hoogtepunt van de handelsoorlog tussen de VS en China vorig jaar verlaagde Washington tarieven op miljarden Chinese goederen, waaronder consumentenproducten, wat leidde tot een daling van de invoer.

Het politiek gevoelige tekort op de goederenhandel met China daalde in 2019 met 17,6% tot $ 345,6 miljard.

Het Witte Huis heeft ook samengewerkt met andere handelspartners, waaronder de Europese Unie, Brazilië en Argentinië, en beschuldigde hen van het devalueren van hun valuta ten koste van Amerikaanse fabrikanten.

Het tekort aan goederenhandel met Mexico steeg vorig jaar naar een recordhoogte van $ 101,8 miljard. Het tekort bij de Europese Unie bereikte ook een recordhoogte van $ 177,9 miljard.

De spanningen in de 19 maanden durende handelsoorlog tussen de VS en China zijn afgenomen, en Washington en Beijing ondertekenden vorige maand een Fase 1 handelsovereenkomst. De deal bleef echter van kracht Amerikaanse tarieven op $ 360 miljard aan Chinese import, ongeveer tweederde van het totaal.

Als gevolg hiervan keerde de invoer van goederen in december sterk terug, waardoor het handelstekort 11,9% toenam tot $ 48,9 miljard die maand. Gegevens voor november werden herzien om aan te tonen dat de kloof kleiner werd naar $ 43,7 miljard in plaats van $ 43,1 miljard, zoals eerder gemeld. Economen ondervraagd door Reuters hadden voorspeld dat de handelskloof in december zou toenemen tot $ 48,2 miljard.

Futures op Amerikaanse aandelenindexen werden hoger verhandeld, terwijl prijzen van Amerikaanse staatsobligaties lager waren. De dollar was iets sterker ten opzichte van een mand met valuta’s.

De invoer kaatst terug in december

Gecorrigeerd voor inflatie steeg het tekort op de goederenhandel in december met $ 4,3 miljard tot $ 80,5 miljard.

De handel voegde in het vierde kwartaal bijna 1,5 procentpunt toe aan de groei van het BBP, meer dan de bijdrage van 1,20 procentpunt van de consumentenuitgaven, die goed zijn voor meer dan tweederde van de Amerikaanse economische activiteit.

De economie groeide met 2,1% op jaarbasis in het vierde kwartaal, vergelijkbaar met het tempo dat in de periode juli-september werd bereikt.

In december steeg de invoer van goederen met 3,2% tot een hoogste punt in zeven maanden van $ 207,5 miljard, na een daling van drie opeenvolgende maanden. De invoer van goederen werd gestimuleerd door een toename van de invoer van ruwe olie met $ 1,7 miljard, wat bijdroeg aan een stijging van de invoer van industriële benodigdheden en materialen met $ 4,0 miljard. Er was ook een toename van de invoer van andere goederen met $ 1,2 miljard.

Economen zijn van mening dat een tarief van 15% op de waarde van $ 110 miljard aan Chinese goederen dat op 1 september in werking is getreden, de invoer in de voorgaande maanden had gewogen. Ze zeggen ook dat anticipatie dat de Fase 1-handelsovereenkomst de tarieven zou terugdraaien, bedrijven had kunnen aanmoedigen om de invoer eind 2019 uit te stellen.

De uitvoer van goederen steeg in december met 0,9% tot $ 137,7 miljard. Ze werden opgetild door een stijging van $ 1,5 miljard aan zendingen ruwe olie en een toename van de uitvoer van andere goederen met $ 1,0 miljard. Maar de uitvoer van motorvoertuigen en onderdelen daalde $ 1,0 miljard tot $ 12,4 miljard, het laagste sinds november 2016.

Met $ 17,1 miljard was de aardolie-export in december de hoogste ooit.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *