De reisbeperkingen van China te midden van een uitbraak van coronavirus zullen andere Aziatische economieën treffen

economie

Hoofdpunten

China heeft alle groepsreizen zowel in eigen land als naar andere landen stopgezet om de verspreiding van een nieuw coronavirus tegen te gaan waarvan werd gedacht dat het afkomstig was van de centrale Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei.
Tegen het einde van maandag waren er 4.515 bevestigde gevallen van het coronavirus, zei de Chinese Gezondheidscommissie in een bericht. Het dodental was 106.
De uitbraak zal Azië-Pacific economieën treffen, met name in de detailhandel, restaurants, conferenties, sportevenementen, toerisme en commerciële luchtvaart, zei Rajiv Biswas, Asia Pacific chief economist bij IHS Markit.
Vooral reisgerelateerde sectoren in Thailand, Japan, Vietnam en Australië zullen worden getroffen.

De economieën in Azië moeten een zwaar jaar tegemoet gaan, omdat China te maken krijgt met een uitbraak, waarschuwden analisten en ambtenaren toen de reisbeperkingen toesloegen.

China heeft alle groepsreizen zowel in eigen land als naar andere landen stopgezet om de verspreiding van een nieuw coronavirus tegen te gaan waarvan werd gedacht dat het afkomstig was van de centrale Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei.

Tegen het einde van maandag waren er 4.515 bevestigde gevallen van het coronavirus, zei de Chinese Gezondheidscommissie in een bericht. Het dodental was 106.

Coronavirus is een grote familie virussen, waaronder verkoudheid en SARS, de epidemie die bijna 800 wereldwijd heeft gedood bij een uitbraak van 2002 tot 2003.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention wordt aangenomen dat de nieuwe coronavirusstam ‘2019-nCoV’ een incubatieperiode van twee tot 14 dagen heeft.
Annuleringen tijdens het hoogseizoen

Het stoppen van groepsreizen vanuit China heeft een golf van annuleringen in de reissector verzonden, waarbij boekingsplatforms en reisbureaus terugbetalingen aan klanten doen.

Trip.com, het beste online platform voor het boeken van reizen in China, heeft een $ 200 miljoen noodhulpfonds opgezet om klanten terug te betalen die al hebben betaald voor reispakketten, maar die nu niet kunnen reizen vanwege beperkingen, zei Jane Sun, de CEO van het bedrijf.

Het is “niet alleen ons bedrijf, het hele land zal een klap krijgen”, zei Sun.

Maar er waren al meerdere gevallen van het coronavirus buiten China, voorafgaand aan het piek nieuwe maanjaarseizoen dat op 25 januari begon.

Landen die gevallen van het nieuwe coronavirus hebben bevestigd, zijn Thailand, Vietnam, Zuid-Korea, Singapore, Maleisië, Japan, Australië, Frankrijk en de Verenigde Staten.
Chinees toerisme remt op economieën in Azië-Pacific

De uitbraak zal Azië-Pacific economieën treffen, met name in de detailhandel, restaurants, conferenties, sportevenementen, toerisme en commerciële luchtvaart, zei Rajiv Biswas, Asia Pacific chief economist bij IHS Markit.

“De snelle stijging van het gezinsinkomen in China heeft geleid tot een explosie van Chinese toeristenbezoeken in het buitenland, die zijn gestegen van 20 miljoen in 2003 tot 150 miljoen in 2018. Bijgevolg is de kwetsbaarheid van veel Azië-Pacific-economieën voor een vertraging van de Chinese toeristenbezoeken aanzienlijk toegenomen in de afgelopen twee decennia, “zei Biswas in een notitie op dinsdag.

“In de afgelopen twee decennia heeft de snelle economische groei van China het een belangrijke exportmarkt gemaakt voor veel landen in Azië en de Stille Oceaan. Het groeiende belang van China in de handels- en investeringsstromen in Azië en de Stille Oceaan heeft echter ook aanzienlijke kwetsbaarheid voor de regio Azië en de Stille Oceaan gecreëerd door dit soort onvoorspelbare ‘zwarte zwaan’ gebeurtenis die momenteel de Chinese economie treft, “zei Biswas.

Thailand, Japan en Vietnam behoren tot de economieën die zullen worden getroffen door de nieuwe Chinese reisbeperkingen en een scherpe vertraging op korte termijn in Chinese toeristenbezoeken, zei Biswas.

Hij zei dat Thailand een van de “meest opvallende begunstigden van de bloei van het Chinese toerisme” is geweest, met een totaal aantal jaarlijkse Chinese toeristenbezoeken dat steeg van 2,7 miljoen in 2012 tot 10,5 miljoen in 2019. De Chinese toeristische uitgaven in Thailand werden geschat op $ 17 miljard in 2019.

De Tourism Authority of Thailand heeft dinsdag een ontmoeting met de particuliere sector om de zorgen van een verwachte malaise in het bedrijfsleven aan te pakken, meldde de Bangkok Post.

De Japanse dienstensector wordt ook getroffen door een uitbarsting van uitstapjes en annuleringen van hotels, meldde de Nikkei Asian Review.

Het land is een top vakantiebestemming en IHS ’Biswas opgemerkt dat het totale aantal Chinese toeristenbezoeken aan Japan 9,6 miljoen bereikte in 2019, wat goed is voor 30% van het totale aantal buitenlandse toeristenbezoeken.

Ondertussen zorgden Chinese toeristen voor een derde van de internationale bezoeken aan Vietnam en 15% van de totale internationale toeristenbezoeken aan Australië.

Biswas zei dat regeringen in Azië-Pacific waarschijnlijk reageren met een reeks fiscale en monetaire beleidsstimulansen om groei op korte termijn te ondersteunen.

De minister van Handel en Industrie van Singapore, Chan Chun Sing, zei dat de uitbraak naar verwachting de economie van de stadstaat zal beïnvloeden, meldde Reuters. De regering overweegt steunmaatregelen zoals bezuinigingen op werknemersheffingen voor getroffen sectoren zoals toerisme, zei Chan naar verluidt.
Bekijk de komende weken

Het zal nog een paar weken duren voordat de impact van geïmplementeerde volksgezondheidsmaatregelen kan worden beoordeeld, vanwege de incubatietijd van het virus, zei Paul Tambyah, een professor aan de NUS Yong Loo Lin School of Medicine.

“Om te voorkomen dat een virus zich verspreidt, moet je iedereen isoleren die ziek is. Je moet elk geval vinden, isoleren, ervoor zorgen dat ze het niet naar iemand anders verspreiden en dan kun je de epidemie stoppen, “vertelde Tambyah aan CNBC.

Tambyah zei dat het niet nodig was voor het grote publiek om reizen naar ergens buiten China te vermijden, omdat er geen aanwijzingen zijn voor lokale doorgifte elders. Maar wees verstandig.

“Als je naast iemand zit die weghakt, moet je misschien weggaan of een masker op doen, of een extra dosis handdesinfecterend middel gebruiken. En als u ziek wordt, moet u naar uw arts gaan, ‘zei Tambyah.

De Zon van Trip.com zei dat ze hoopvol was dat de maatregelen die de Chinese overheid heeft geïmplementeerd, de uitbraak in weken zullen helpen beheersen en de opgehoopte vraag terugsturen zodra het virus onder controle is – net zoals in 2003.

“Toen de SARS onder controle was, zagen we de vraag sterk verdubbelen of verdrievoudigen,” zei Sun, eraan toevoegend dat dit hetzelfde was met de groei van het Chinese bbp.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *