De groeivooruitzichten van Australië worden minder naarmate het momentum van China hapert tijdens een uitbraak van coronavirus

Australie

Hoofdpunten

 De nieuwe uitbraak van coronavirus die in China begon en zich over de hele wereld verspreidde, zal volgens experts een grote impact hebben op de groeivooruitzichten op korte termijn van Australië.
 Gebieden, waar de impact zal worden gevoeld, omvatten export, onderwijs en toerisme
 China is de grootste handelspartner van Australië en maakt deel uit van de supply chain voor alle consumentenproducten, vertelde Mathan Somasundaram, een portefeuillestrateeg bij Blue Ocean Equities, aan CNBC

De nieuwe uitbraak van coronavirus die in China begon en zich over de hele wereld verspreidde, zal volgens experts een grote impact hebben op de groeivooruitzichten op korte termijn van Australië.

Het pneumonia-achtige virus werd voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan en heeft wereldwijd meer dan 81.000 mensen besmet en meer dan 2.700 mensen gedood. De meeste gevallen hebben zich voorgedaan in China, waar quarantainemaatregelen de fabrieksactiviteiten voor langere tijd tot stilstand brachten. Economen hebben gezegd dat dit de groei in het eerste kwartaal zou beïnvloeden en zich zou kunnen uitbreiden tot het tweede kwartaal.

China is de grootste handelspartner van Australië en maakt deel uit van de toeleveringsketen voor alle consumentenproducten, aldus CNBC.

“De wereld ziet Australië als een proxy voor China. Simpel gezegd, ze niezen en we zijn ziek. De sluiting van China zal hun BBP-groei verminderen en zeker (schade) schade toebrengen aan de Australische BBP-groei, “zei hij.

Dat wordt verergerd door de blijvende impact van de lokale bosbranden die tienduizenden dwongen om hun huizen te evacueren. Ervan uitgaande dat de situatie niet verslechtert, wezen experts op drie hoofdgebieden waar de coronavirusimpact voelbaar zal zijn: export, onderwijs en toerisme.
Uitvoer

Enkele van de belangrijkste exportproducten van Australië zijn ijzererts, metallurgische en thermische steenkool en vloeibaar aardgas en energieproducten, en China is een van de grootste consumenten van die producten. Uit gegevens van het Australische Bureau voor de Statistiek bleek dat het land in december 2019 voor 13,89 miljard Australische dollar ($ 9,1 miljard) aan goederen naar China exporteerde, goed voor ongeveer 34% van de totale export voor de maand.

“China neemt ongeveer een derde van de export van Australië voor zijn rekening en de grote zijn natuurlijk ijzererts en kolen,” vertelde Shane Oliver, hoofd van investeringsstrategie en chief economist bij AMP Capital, eerder deze maand aan CNBC.

Hij legde uit dat naarmate de fabrieken in China inactief blijven, de vraag naar kolen en ijzererts afneemt. Oliver voorspelde ook dat de Australische economie in het kwartaal van januari-maart met 0,1% zou dalen voordat deze in de daaropvolgende drie maanden terugkeert.

Australische bronnenproducenten, waaronder BHP, hebben op korte termijn gewaarschuwd voor zakelijke onzekerheden bij het beoordelen van de impact van het virus op de vooruitzichten.

Afgezien van China is de gezondheid van de bredere Aziatische regio ook van cruciaal belang voor Australië, volgens Andrew Ticehurst, senior econoom bij Nomura Australia.

“De regio is goed voor ongeveer 70% van de export van Australië, dus zwakkere groei in China, wat leidt tot zwakkere groei in de hele regio, zal waarschijnlijk negatieve tweede-ronde-effecten genereren”, schreef hij in een notitie van 17 februari. Nomura voorspelde ook dat negatieve groei op kwartaal waarschijnlijk is voor de periode januari-maart.
Onderwijs

Na het verbod op niet-ingezeten buitenlanders om Australië vanuit China binnen te komen, heeft de regering vorige week een aantal beperkingen versoepeld en de weg vrijgemaakt voor sommige Chinese middelbare scholieren om terug te keren, meldde Reuters.

Chinese studenten zijn goed voor ongeveer 0,6% van het bruto binnenlands product van Australië, zei Oliver van AMP Capital.

De regering beslist volgens Reuters of ze ook studenten uit het hoger onderwijs wil laten terugkeren. Sommige universiteiten hebben de start van de looptijd al vertraagd en dit zal waarschijnlijk hun financiële draagkracht beïnvloeden vanwege relatief lagere internationale inschrijvingen en uitwisselingsprogramma’s.

Top Australische universiteiten kunnen geconfronteerd worden met meer directe kredietrisico’s in vergelijking met hun wereldwijde collega’s, aangezien Chinese studenten ongeveer 60% van het internationale cohort bij die instellingen uitmaken, zei Moody’s Investors Service eerder deze maand in een rapport. Als het virus de komende maanden niet aanwezig is, kunnen Australische universiteiten geconfronteerd worden met aanzienlijk lagere inkomsten en kasreserves, aldus Moody.
Toerisme

In de 12 maanden die afgelopen september zijn afgelopen, ontving Australië volgens het Australian Bureau of Statistics ongeveer 8,66 miljoen bezoekers. Onder hen kwamen 1,33 miljoen uit China en zij waren goed voor 27% van de A $ 45 miljard bezoekers die in het land aan hun reizen doorbrachten.

Deskundigen waren het erover eens dat het reisverbod een onmiddellijke impact had op de aankomst van toeristen in Australië, vooral omdat februari meestal de drukste maand is voor Chinese toeristen vanwege de nieuwe maanjaarsvakanties.

Analisten van Morgan Stanley trokken vergelijkingen met de impact op de toerismesector tijdens de SARS-uitbraak of het ernstige acute respiratoire syndroom.

“Een verstoring van toeristen leidt meestal niet tot een terugslag later in het jaar – deze vraag is over het algemeen verloren”, zeiden ze in een rapport van februari.
Australië heeft een paar dingen in het voordeel

Ondanks de redelijk sombere vooruitzichten van economen heeft Australië volgens Ticehurst van Nomura een paar dingen op zijn kant.

Hij legde uit dat de gematigd open economie van het land minder blootgesteld is aan handel dan andere landen in de regio Azië-Pacific – de Australische export vertegenwoordigt ongeveer 23% van het BBP, zei hij.

De zwevende Australische dollar zou zich aanpassen aan de risico’s, wat betekent dat hoe slechter de vooruitzichten, hoe lager de valuta.

Tot slot, voegde Ticehurst eraan toe, Australië “heeft capaciteit voor zowel monetaire als fiscale antwoorden, en politici en beleidsmakers hebben aangegeven bereid te zijn te handelen, indien en wanneer nodig.”

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *