De Federal Reserve denkt dat lage tarieven slechts een ‘bescheiden’ impact hebben gehad op de beurskoersen

Meeting

Hoofdpunten

Fed-economen zeggen dat lage rentetarieven slechts een "bescheiden" link hebben naar activaprijzen zoals aandelen.
Dat druist in tegen het idee van Wall Street dat het beleid van de centrale bank veel van de bullmarkt heeft aangewakkerd.
Telkens als de Fed heeft geprobeerd het beleid aan te scherpen, zijn de markten teruggedrongen en heeft de Fed toegegeven.

De buitengewone beleidsbewegingen van de Federal Reserve in de afgelopen 12 jaar hebben arm-in-arm samengewerkt met de grootste bullmarkt in de geschiedenis van Wall Street.

Maar de economen van de centrale bank zeggen dat de twee echt weinig gemeen hebben.

Als onderdeel van de voortdurende discussie die Fed-functionarissen hebben over de effectiviteit van beleid in het verleden en de juiste weg vooruit, presenteerden medewerkers vorige maand hun bevindingen over de impact die lage rentetarieven hebben op activaprijzen, die over het algemeen verwijzen naar zaken als aandelen, bedrijfsschuld en commercieel onroerend goed.

Hun conclusie: “Het beschikbare empirische bewijs suggereert dat de effecten van veranderingen in de beleidsrente op activaprijzen en risicopremies doorgaans bescheiden zijn in vergelijking met de historische schommelingen in die maatregelen,” volgens notulen die woensdag van de vergadering van 28-29 januari werden vrijgegeven. .

Dat is in tegenstelling tot de conventionele Street-wijsheid die de lage tarieven en het afdrukken van geld koppelt aan een bull-run op de markt die minder dan een maand verwijderd is van zijn 11e verjaardag.

Maar de analyse weerspiegelt ook een strak koord Fed-functionarissen proberen binnen te lopen waarin ze het beleid voldoende accommoderend willen houden om de economische expansie te handhaven zonder bubbels aan te drijven.

“Wat ze zeggen is dat tarieven de economie hebben beïnvloed, maar wat ze niet doen, veroorzaakt de ongebreidelde speculatie die je eind jaren negentig zag,” zei Doug Roberts, hoofd van Channel Capital Research. “Het kan gebeuren, maar op dit moment proberen ze het te voorkomen.”

Toch is het idee dat de relatie tussen ultra-eenvoudig beleid zwak is – nul beleidsrente die zeven jaar heerste en bijna $ 4 biljoen aan kwantitatieve versoepeling – en een stijging van meer dan 400% in de S&P 500 een moeilijke verkoop.
Oogkleppen aandoen

Telkens als de Fed heeft geprobeerd het beleid aan te scherpen, zijn de markten teruggedrongen en heeft de Fed toegegeven.

“Ze denken dat waarderingen gerechtvaardigd zijn omdat de tarieven zo laag zijn”, zegt Danielle DiMartino Booth, die adviseur was van voormalig Richard Fed-president Richard Fisher en nu CEO is van Quill Intelligence. “Met het risico te zeggen dat het deze keer anders is, denk ik dat de Fed geen rekening houdt met zijn eigen beleid in zijn risicopremieberekening.”

Inderdaad, de president van St. Louis, James Bullard, vertelde vrijdag aan CNBC dat hij niet erg bezorgd is over waar de markt staat. De S&P 500 wordt verhandeld tegen een winst van 19 keer vooruit, vergeleken met het 10-jarig gemiddelde van 15, ongeveer een premie van 27%.

“We bekijken financiële stabiliteitsproblemen en zeepbelproblemen zeer zorgvuldig”, zei Bullard tijdens een interview met “Squawk Box”. “Ik denk dat de conventionele wijsheid is dat waarderingen er hoog uitzien, maar niet op dit niveau van rentetarieven. En dus, voor zover je denkt dat dit rentepeil waarschijnlijk de toekomst is, wat ik heb betoogd, ben je waarschijnlijk nu in orde. “

Maar Booth zei dat het aanpassen van de winst voor de historisch lage renteklimaat de waarderingen inderdaad plaatst rond het dot-com bubble-tijdperk van de late jaren 1990.

Ze schrijft Fed-voorzitter Jerome Powell voor het proberen de weggelopen activaprijzen voor te blijven, maar zei dat het huidige beleid onvoldoende ruimte laat voor de centrale bank in geval van een economische neergang.

“Het werkt niet echt goed om oogkleppen aan te doen. Dat is wat het voelt alsof ambtenaren aan het doen zijn, “zei Booth. “Met de rentetarieven zo laag, vraag je je af wat de volgende schok voor het systeem zal zijn. Ze hebben geen munitie meer. ‘

Powell probeerde de Fed terug te leiden naar een meer normale gang van zaken met betrekking tot rentetarieven, maar de markten zakten terug en hij werd gedwongen terug te lopen. Vier renteverhogingen in 2018 zorgden voor een golf van verkopen op Wall Street, en de Fed reageerde vorig jaar met drie bezuinigingen en een besluit in 2020 om het beleid stabiel te houden.

Als er iets is, verwachten markten meer renteverlagingen in plaats van stijgingen.

“De Fed is de enabler voor de markten geworden”, zegt Quincy Krosby, chief market strateeg bij Prudential Financial. “Ze wilden de tarieven verhogen in 2019, maar dat deden ze niet. Ze zagen binnen een paar weken wat er gebeurde. Wat ze toen deden was deze ‘buy on the dip’ -mentaliteit creëren. Je komt er nooit uit. Dat is het dilemma voor dit beleid. “

‘Het nieuws is goed’

De Fed heeft ook geprobeerd om ten minste een deel van de QE-obligatieaankopen die het tijdens en na de financiële crisis heeft gedaan ongedaan te maken door elke maand een afgetopte opbrengst van zijn balans af te rollen in plaats van opnieuw te beleggen. Dat leidde ook tot een terugslag op de markt, en de Fed bouwt opnieuw zijn belangen op door kortlopende schatkistpapier te kopen in een operatie die volgens haar geen vierde ronde van QE is.

Er is een voortdurend debat over de vraag of de huidige expansie van de balans, hoe verschillend ook, helpt om aandelen naar een hoger niveau te tillen.

Fed-functionarissen beweren dat het meest recente been voor de markt meer te maken heeft gehad met de ingetogen koers die leden in 2019 hebben aangenomen. Anderen hebben beweerd dat het kopen van obligaties, als niets anders, fungeert als een signaal voor de markt dat de Fed gaat houd beleid accommoderend. Wanneer dat stopt, veranderen de marktverwachtingen.

Markten zouden minder aandacht aan deze balansuitbreiding moeten besteden, zei Ethan Harris, wereldwijd econoom bij Bank of America Global Research. Ondanks een nauwe correlatie tussen de QE-operaties en de stijging van de aandelenmarkt, handelt de Fed nu alleen maar om de liquiditeit in het banksysteem in stand te houden in plaats van grotere economische doelstellingen te bevorderen.

“Buiten de geldmarkten stellen we voor dat beleggers zeer weinig gewicht hechten aan de balansacties van de Fed,” zei Harris in een brief aan klanten. “Focus in plaats daarvan op het rentebeleid. Hier is het nieuws goed: de Fed neemt duidelijk geen risico op recessie en zal de versoepeling van vorig jaar herhalen als de economie hapert. “

Ambtenaren zeiden tijdens de januari-vergadering dat ze de financiële risico’s van hun beleid zullen blijven volgen. Volgens de notulen noteerden de leden “verhoogde” activawaarderingen en wezen zij erop dat de bedrijfsschuld bij het BBP “historisch gezien hoog was”.

“We hebben een wereld waar aandelenwaarderingen zijn wat ze zijn”, zei Fed Vice-voorzitter Richard Clarida donderdagochtend in een interview met Steve Liesman van CNBC. “Ik denk dat het algemene beeld is dat de risico’s voor financiële stabiliteit gematigd zijn. Maar we houden het financiële systeem nauwlettend in de gaten, zoals het hoort. ”

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *