De aandelenmarkt blijft dalen in de slechtste week sinds 2008

Nu

Larry Kudlow, de belangrijkste economische adviseur van president Trump, zei dat de Verenigde Staten de coronaviruscrisis “zullen doorstaan”.
Dit moet je weten:

Markten glijden te midden van angst voor coronavirus.
Larry Kudlow zegt dat de uitbraak de economie op lange termijn niet zal schaden.
De Fed heeft zojuist de deur geopend voor renteverlagingen.
Beleggers zijn bang voor de economische impact.
Het virus galmt door wereldwijde activiteiten.

Markten glijden te midden van angst voor coronavirus.

De paniek op de aandelenmarkt over het zich verspreidende coronavirus bleef vrijdag op een zevende dag, waarbij de aandelen in de Verenigde Staten kelderden na steile dalingen in Azië en Europa.

De S&P 500-index daalde vrijdag met ongeveer 2 procent. Voordat de handel begon, was de index al met 12 procent gedaald ten opzichte van een recordhoogte die vorige week werd bereikt, en de daling heeft de index op schema gezet voor de slechtste week sinds de financiële crisis van 2008.

De uitverkoop wordt vooral gevoed door de bezorgdheid dat maatregelen om het virus te beheersen de bedrijfswinsten en de economische groei zouden hinderen, en vreest dat de uitbraak erger zou kunnen worden. De verkoop heeft aandelenbenchmarks over de hele wereld naar een correctie gesleept – een daling van 10 procent of meer die is genomen als een maat voor extreem pessimisme – in een kwestie van dagen.

Op vrijdag volgde de dia in Azië en Europa een neusduik van 4,4 procent in de S&P 500-index op donderdag, de slechtste dag voor Amerikaanse aandelen sinds 2011.

In Europa daalde de FTSE 100 in Groot-Brittannië met meer dan 3 procent en de DAX in Duitsland met meer dan 4 procent.

In Azië sloot de Nikkei 225 in Japan 3,7 procent, de KOSPI in Zuid-Korea daalde met 3,3 procent en de Shanghai Composite in China met 3,7 procent.

De olieprijzen bleven dalen als gevolg van de verminderde vraag naarmate fabrieken en transport vertragen.

Beleggers hebben ook geld gestort in beleggingen zoals goud en staatsobligaties, die over het algemeen als veiliger worden beschouwd.

Larry Kudlow zegt dat de uitbraak de economie op lange termijn niet zal schaden.

Larry Kudlow, de directeur van de Nationale Economische Raad van het Witte Huis, zei vrijdag dat de Amerikaanse economie ‘fundamenteel gezond’ is en dat hij niet verwachtte dat de uitbraak van coronavirus de economie op lange termijn schade zou toebrengen, zelfs als er meer gevallen zouden ontstaan .

“Het lijkt erop dat we dit zullen doorstaan,” zei de heer Kudlow op het Fox Business Network. “Dit gaat niet eeuwig duren.”

De heer Kudlow zei dat het Witte Huis gelooft dat dit risico dat er iets “heel ergs” gebeurt in de Verenigde Staten laag is en adviseerde langetermijnbeleggers om aandelen te kopen op basis van het feit dat ze een relatief koopje zijn in vergelijking met een week geleden.

“Ik denk niet dat mensen in paniek moeten raken,” zei de heer Kudlow, die vroeger financieel advies uitdeelde als commentator over CNBC.

Sprekend met verslaggevers in het Witte Huis, zei de heer Kudlow dat hij geen bewijs van “grote verstoringen in de toeleveringsketen” heeft gezien in regionale Fed-rapporten en dat hij gelooft dat de recente run op aandelen meer het resultaat is van marktpsychologie dan feiten op het terrein .

Advertentie

De Fed heeft zojuist de deur geopend voor renteverlagingen.

Federal Reserve-ambtenaren op vrijdag begonnen een bereidheid te tonen om de rentetarieven te verlagen als de uitbraak verergert, met een scenario waarin de centrale bank zou kunnen reageren als infecties en quarantaines zich wereldwijd verspreiden.

“Verdere beleidsverlagingen zijn een mogelijkheid als een wereldwijde pandemie zich daadwerkelijk ontwikkelt met gezondheidseffecten die de schaal van gewone griep benaderen, maar dit is op dit moment niet het basisscenario,” zei James Bullard, president van de Federal Reserve Bank van St. Louis , in voorbereide opmerkingen op vrijdag. De heer Bullard stemt dit jaar niet over het monetaire beleid, maar neemt deel aan beleidsdiscussies.

Hoewel zijn verklaring verre van een signaal is dat de Fed de rente tijdens zijn half maart-vergadering zal verlagen, geeft het wel aan hoe het pad naar een reactie eruit zou zien. De verwachtingen zijn omhooggeschoten dat de centrale bank de financieringskosten volgende maand zal verlagen om de economie te dempen.

Maar renteverlagingen kunnen een beperkt effect hebben: ze werken door de vraag te stimuleren, wat kan helpen als consumenten en beleggers bang worden en stoppen met uitgeven. Maar bezuinigingen zullen weinig doen om fabrieken opnieuw op te starten en leveringsproblemen op te lossen.

Beleggers zijn bang voor de economische impact.

China, de locatie van de eerste gevallen en de op een na grootste economie ter wereld, is tot stilstand gekomen omdat het worstelt om de infectie te bedwingen. De fabriekssluitingen en quarantaines hebben de wereldwijde toeleveringsketen verstoord. Bedrijven als Microsoft hebben gewaarschuwd dat dit hun verkoop zal beïnvloeden, en Wall Street-analisten zijn begonnen deze waarschuwingen in hun verwachtingen voor winstgroei dit jaar in rekening te brengen.

Meer landen melden uitbraken, met meer dan 83.000 mensen wereldwijd in ten minste 53 landen tot nu toe ziek. Honderden bedrijven nemen maatregelen om te proberen te voorkomen dat de ziekte hun werknemers treft, waaronder het beperken van reizen en het vragen van werknemers om vanuit huis te werken. Dit kan allemaal de productiviteit verminderen.

“De economische implicaties van het coronavirus zijn moeilijk te achterhalen, aangezien de overheid en persoonlijke reacties op de epidemie ongekend zijn”, schreven analisten bij Keefe, Bruyette & Woods in een onderzoeksnota aan hun klanten.
Lees onze live verslaggeving van coronavirus-ontwikkelingen.

Beleggers reageren door aandelen te verkopen, evenals grondstoffen zoals olie, terwijl ze anticiperen op de komende malaise.

“In de mate dat consumenten hun gedrag veranderen – zodat ze stoppen met uit eten gaan, gaan ze niet op vakantie, annuleren ze de zakenreis – die consumptie, die uitgaven, persoonlijke consumptie is 68 procent van het BBP,” zei Scott Clemons , de belangrijkste beleggingsstrateeg bij Brown Brothers Harriman.

Het virus galmt door wereldwijde activiteiten.

In de afgelopen dagen hebben bedrijven zo gevarieerd als United Airlines, Anheuser-BuschInBev, Mastercard en Pfizer gezegd dat de uitbraak een bedreiging vormt voor hun 2020-inkomsten, en het algemene effect van de uitbraak op wereldwijde bedrijven zou de kans op een bredere kans kunnen vergroten economische vertraging, zeggen analisten.

“Hoe meer landen worden geconfronteerd met het bestrijden van een pandemie, hoe groter het potentieel voor economische verstoring en het potentieel voor verhoogde recessie-risico’s,” zei Tai Hui, de belangrijkste marktstrateeg voor Azië bij J.P. Morgan Asset Management, vrijdag in een onderzoeksnota.

Baker McKenzie, het advocatenkantoor in Chicago, heeft zijn kantoor in Londen gesloten, waar ongeveer 1.000 mensen wonen, na een mogelijke coronaviruszaak.

De luchtvaartmaatschappij IAG, die British Airways en Iberia bezit, zei dat zij verwachtte dat de inkomsten zwakker zouden zijn vanwege het virus, maar dat het vanwege de onzekerheid van de situatie geen nauwkeurige winstverwachtingen voor het jaar kon geven.

De Zwitserse regering verbood alle bijeenkomsten van meer dan 1.000 mensen ten minste tot 15 maart en dwong de annulering van de internationale autoshow van Genève.

Een tekort aan in China gemaakte farmaceutische producten geeft aanleiding tot bezorgdheid.

De Amerikaanse Food and Drug Administration zei donderdagavond dat een medicijnfabrikant het bureau op de hoogte had gesteld van een tekort dat volgens hem werd veroorzaakt door productieproblemen op een locatie in China die was getroffen door de coronavirus-epidemie.

Het bureau weigerde het betreffende medicijn te identificeren en zei dat het bekendmaken van het product ‘vertrouwelijke commerciële informatie’ zou zijn. De F.D.A. zei dat er alternatieven waren die door patiënten konden worden gebruikt, en dat het samen met de fabrikant werkte om het tekort te verminderen.

Volksgezondheidsexperts hebben nauwlettend in de gaten gehouden om te zien of een sluiting van fabrieken van farmaceutische ingrediënten in China vanwege het coronavirus tot tekorten zal leiden. De F.D.A. zei deze week dat het ongeveer 20 producten bewaakte die ofwel in China werden vervaardigd of die hun ingrediënten uitsluitend uit China verkregen.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *