Coronavirus-uitbraak in China leidt tot verschuivingen in de supply chain die tijdens de handelsoorlog zijn begonnen

productie

Hoofdpunten

De Chinese Raad voor de bevordering van de internationale handel heeft 1.615 overmachtstroken uitgegeven om bedrijven te helpen boetes te vermijden omdat ze niet in staat zijn om contractuele verplichtingen na te komen tijdens de uitbraak van COVID-19.
De nieuwe uitbraak van coronavirus in China heeft de wereldwijde toeleveringsketens hard getroffen, waarvan de impact begint te zien, omdat de voorraden laag zijn te midden van langdurige stadsafsluitingen en fabriekssluitingen.

De nieuwe coronavirus-uitbraak in China heeft de wereldwijde toeleveringsketens hard getroffen en heeft geleid tot sourcing van de productiehub ter wereld – een verschuiving die begon te midden van de tariefstrijd tussen de VS en China.

Aangezien bedrijfsactiviteiten en transport in veel Chinese steden zijn beperkt, vragen bedrijven die niet aan hun contractuele verplichtingen kunnen voldoen om overmachtcertificaten aan die zijn uitgegeven door de Chinese Raad voor de bevordering van de internationale handel.

Bedrijven die dergelijke certificaten voorleggen aan de tegenpartijen van hun deals, kunnen – afhankelijk van de clausules van hun contracten – worden vrijgesteld van het betalen van boetes wegens het niet kunnen nakomen van overeengekomen voorwaarden vanwege omstandigheden buiten hun controle. De totale handel van China bereikte 30,51 biljoen Chinese yuan ($ 4,4 biljoen) in 2018.

Omdat het de beschikbaarheid van deze uitgiften eind januari aankondigde, heeft de raad 1.615 van deze certificaten in slechts twee weken uitgegeven, meldde het staatsagentschap van Xinhua, onder vermelding van gegevens van de raad. Die certificaten hebben een totale contractwaarde van 109,9 miljard Chinese yuan ($ 15,8 miljard) aan goederen die kunnen worden geannuleerd of waarvoor uitvoering kan worden uitgesteld, meldde Xinhua.

De meeste aanvragen voor de overmachtcertificaten waren afkomstig van Chinese exporteurs, hoewel Reuters enkele vragen had gesteld, meldde Reuters, onder vermelding van een niet nader genoemde bron.

De vraag naar deze uitgiften – waarvan Xinhua meldt dat ze zich uitstrekt over 30 sectoren – onderstreept de impact die uitgebreide stadssluitingen en fabriekssluitingen hebben op de internationale toeleveringsketen, handel en scheepvaart in China.

Dun en Bradstreet schatten dat er ongeveer 22 miljoen bedrijven – of 90% van alle actieve bedrijven in China – zijn in de regio’s die getroffen worden door het nieuwe coronavirus, nu formeel COVID-19 genoemd. Dit zou op zijn beurt invloed hebben op ten minste 56.000 bedrijven over de hele wereld met leveranciers, hetzij rechtstreeks, hetzij in de eerste en tweede laag, aldus het adviesbureau voor commerciële gegevens en analyses.

Het zijn niet alleen gefabriceerde goederen, maar ook grondstoffen, zoals die bij het maken van kledingstukken, zijn geraakt, zei Stanley Szeto, uitvoerend voorzitter van Lever Style, een kledingfabrikant. China is ‘s werelds grootste katoenproducent.

Behalve dat ze niet kunnen verzenden, kunnen bedrijven ook niet in ontvangst nemen van wat ze eerder als handelaren in koper en vloeibaar aardgas hadden besteld.

Bijvoorbeeld: “De vraag naar LNG is sinds januari van een klif afgevallen”, zei adviesbureau voor grondstoffen Wood Mackenzie botweg in een recent rapport.

Herzien van supply chains

Terwijl de bedrijfsactiviteit na een langdurige stilstand in de stad en de fabriek stilvalt, evolueert de verschuiving van de supply chain die begon tijdens de handelsoorlog tussen de VS en China.

“Uiteindelijk willen de retailers en de geadresseerden op de bestemming nog steeds hun producten en zijn ze dat nog steeds van plan met hun voorraden,” zei Jeremy Nixon, CEO van Ocean Network Express, een containerrederijenbedrijf. “Op sommige plaatsen zoals Noord-Amerika zijn de voorraden momenteel vrij laag, dus moeten ze worden aangevuld”, vertelde hij onlangs aan CNBC.

Stadsbreed lockdowns en quarantaines hebben geleid tot arbeidstekorten die logistiek zoals pick-up en trucking beïnvloeden, met name voor gekoelde goederen, zei Nixon.

Schepen die gekoelde vrachtcontainers met kip vervoeren van de VS naar China, worden omgeleid naar havens in Hong Kong, Zuid-Korea, Taiwan en Vietnam, omdat havens bijna geen ruimte meer hebben voor gekoelde containers die moeten worden aangesloten op elektrische bronnen, meldde Reuters.

Retailers beginnen hun leveringsketens al te heroverwegen omdat ze weinig voorraden hebben, zei Nixon.

Dus kopers gaan door, met meer interesse in het boeken uit Zuidoost-Azië om het tekort uit China te compenseren, zei Nixon.

Die strategieverschuiving komt voort uit de handelsoorlog tussen de VS en China, evenals de stijgende lonen in China.

Volgens een rapport van Qima, een in Hong Kong gevestigd supply chain inspectiebedrijf, waren Amerikaanse kopers al begonnen hun sourcing uit China te verplaatsen, met een inspectievraag in 2019 met 14% minder dan in 2018. Veel van die productie verhuisde naar Zuidoost-Azië en Taiwan waar inspecties en audits van Amerikaanse merken in 2019 met 9,7% groeiden vanaf 2018, en naar Zuid-Azië waar de inspectievraag in dezelfde periode met 37% groeide.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *